Böğürtlen Kışı – Sarah Jio

bogurtlen-kisiMerhaba sevgili okurlar,

Sarah Jio’nun son çıkan kitabı Böğürtlen Kışı’nı anlatacağım birazcık sizlere.

İtiraf etmeliyim ki, kitabın arkasını ilk okuduğumda biraz bende ön yargı oluştursa da kesinlikle farklı şeyler buldum romanımızda ve Yağmur Sonrası’ndan daha çok beğendiğimi de eklemeliyim.

Böğürtlen Kışı iki zaman odaklı ilerliyor. Seattle’ da 1930’larda Vera ve günümüzde Claire olarak.

Böğürtlen Kışı‘ nda tam anlamıyla dramı bulacak olsanız da içinde farklı birçok duygu ile de karşılaşacaksınız. En önemlisi anne sevgisi, ailenin önemi, arkadaşlık, dostluk ve aşk etkileyici bir şekilde işlenmiştir.

Belirtmek isteğim diğer bir nokta da Sarah Jio zamanları ayrıntılarıyla çok güzel yansıtmış. 1933 yılındaki farklı hayatları, sınıf farkının insanları nasıl etkilediğini ve hayatlarını nasıl değiştirdiğini çok iyi anlatmış. 1930 ‘larda kadın olmanın zor olduğunu çok iyi yansıtmış, ve de tek başına hayatta kalmaya çalışan bir kadından bahsediyoruz. 

Her şey 1933 yılında Vera’nın çocuğunun kaybolmasıyla başlar. Claire ise günümüzde sonuca kavuşmayan bu konuyu araştıran kişidir. Okuyucuyu biraz şaşırtsa da Vera’nın yaşadığı zamanın olay sırası karışık verilmiş ama sevdiğim bir ayrıntıydı bu. Hayattan aynı dersi alıp aynı duyguyu tatmış iki kadının hikâyesi. İki karaktere de içiniz ısınacak, onların yaşadıklarını hissetmeye çalışacaksınız bazen. Evet, çok üzüleceğiniz anlar da olacak ama çok farklı bir son ve olay örgüsü sizleri bekliyor.

notebook

Duygulu ve şaşırtıcı bir hikâye olmuş. İki karakterinde hayatının nasıl gelişeceğini ayrı ayrı merak ederek geçtim sayfaları. İkisinin sonu da şaşırtıcı ve duygusaldı. Her şey umut çerçevesinde şekilleniyor.

*Böğürtlen Kışı ile ilk karşılaştığımda bu tabir gerçek mi, yoksa bir benzetmemi diye biraz düşünsem de evet böğürtlen kışı diye kullanılan bir tabir varmış.

*Sarah Jio ‘nın bu romanında Türk okuyucularına özel bir notu da bulunmaktadır. 

Umut bazıları için mümkün olsa da herkes bu konuda aynı şansa sahip olamıyor.. İyi okumalar.