Yüzüklerin Efendisi – J.R.R. Tolkien

Dünya ikiye bölünmüştür, denir Tolkien’in yapıtı söz konusu olduğunda: Yüzüklerin Efendisi’ni okumuş olanlar ve okuyacak olanlar.

Yayınevi’nin iddia ettiği bu sözlere inanıyor muyum inanın bilmiyorum. Yüzüklerin Efendisi’ne de şöyle bir göz atalım istedim:

J.R.R. Tolkien 1937 yılında dünyayı etkisi altına alacak olan bu serinin başlangıcı niteliğinde olan Hobbit’i yayımlar. Hobbit adlı eserinde, aslında serinin devamına yatırım yapan Tolkien Orta Dünya‘yı anlatır. Shire ve orada yaşayan minik insanlar – hobbitler – bize bu kitapla tanıtılır. Seriye adını veren yüzüğün nereden geldiği, Gollum’un kim olduğu, Yüzüklerin Efendisi’nde uzun maceralar yaşamış olarak anlatılan Bilbo Baggins’in başından geçenleri Hobbit’de bulabilirsiniz.

Yüzüklerin Efendisi ise Hobbit’de anlatılan olaylardan uzun bir zaman sonrasını anlatıyor ve olayların da daha ciddi bir hal almış hali diyebilirim. Dünyanın dört bir yanına dağıtılmış yüzüklerin en güçlüsü olan Güç Yüzüğü, Bilbo Baggins’den sonra yeğeni Frodo Baggins’e geçer.Frodo ise yüzüğü yok etmek için canını ortaya koyar, böylece yüzüğün dövüldüğü alevlere doğru uzun yolculuk başlar. Bu sırada ise fantastik dünyanın yaratıklarının, insanların katıldığı savaşlar yaşanır. Kitap da büyük çoğunlukla bunları anlatıyor. Tabii savaş deyip geçmemek lazım, çünkü kitabın ince ayrıntılarında saklı bir çok duygu buralarda okuyucuya veriliyor. İnsanlar, elfler, büyücüler, orklar ve daha sayamadığım mitolojinin bir çok ırkı Yüzüklerin Efendisi’nde hayat buluyor.

Peki neden bu kitapların dünyayı ikiye ayırdığına tam olarak inanamıyorum. Çünkü kitabı okurken çok sıkıldığım bölümlerin olduğunu itiraf etmeliyim. 1. kitabı bu sıkıntılı bölümleri sabırla okuyarak atlattım, ancak sevgili okurlar malesef 2. kitabı bitiremedim. Uzun savaş sahnelerini kitapta okurken gözümde canlandıramadım, ve malesef çoğu şeyin de birbirine karıştığını söylemeliyim. Kitapları yarıda bırakmaktan hoşlanmasam da, inşallah devam edeceğim. Sanırım kitap ile sinema arasındaki hoş ayırım da burada. Herkes Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin sinemada bir efsane yarattığını bilir.

Filme geçmeden önce şunları da belirtmek istiyorum, Yüzüklerin Efendisi yazılalı seneler seneler geçmiş. Bu serinin dünyayı ikiye ayırdığına inananlar, bu türde en başarılı ve diğerlerine örnek oluşturan eseri hayatlarında ilk kez okuma fırsatı bulduklarından olabilir diye düşünüyorum. Yani örnekleri arasından sıyrılabilmiş, sıyrılmakla kalmamış aradan bunca yıl geçmesine rağmen zirveden inmemiş. Bu nedenle J.R.R. Tolkien bir fenomendir. Ayrıca kitap üzerinde o kadar durulmuş, ilgilenilmiş ki. Tolkien’in yarattığı Orta Dünya’nın haritaları çizilmiş. Böyle bir dünyanın var olduğuna ben bile inanacağım. Eğer özel posterli basım kitabı tercih ederseniz, bir de güzel Orta Dünya haritanız oluveriyor.

Kitaptan filme atlamak zorundayım, seriyi her ne kadar okuyarak tamamlayamasam da filmlerin hepsini izledim. Ve bugüne kadar izlediğim en heyecanlı, en başarılı seri film olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyorum. Filmde kitapta yakalayamadığınız bir çok duyguyu da yönetmen sayesinde hissedebiliyorsunuz. Yüzüklerin Efendisi üçlemesi özellikle erkeklerin favorileri arasında. Hatta televizyonda “Erkekleri Ağlatan Filmler” başlığı altında (çok saçma bir başlık ) bir sıralama da gördüm, Yüzüklerin Efendisi de üst sıralarda yer bulmuş. Kitapları fantastik kurgu sevenler için tabii ki öneriyorum, çünkü ben anladım ki sevmiyorsanız eğer bu türün size sıkıcı gelecek bir çok yönü var. Ama filmlerini mutlaka ve mutlaka izlemenizi öneriyorum!

Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi; Yüzük Kardeşliği, İki Kule, Kral’ın Dönüşü kitaplarından oluşuyor. Üçlemenin birarada bulunduğu özel basımda mevcut.

MorKitaplık’ta yer alan diğer J.R.R. Tolkien Kitapları;

The Hobbit

Bu kitaba kitapyurdu.com’dan indirimli fiyata sahip olabilirsiniz

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük KardeşliğiJ. R. R. Tolkien