8. ANKARA KİTAP FUARI İZLENİMLERİ

Uzun zamandır beklediğim, hakkında iyileştirileceğine dair hayaller kurduğum ancak hayal kırıklığına uğradığım fuar.

 Her sene söylüyoruz. Bu kesinlikle Ankara’ya yakışan bir fuar değil. Kırtasiye fuarına benziyor, her yer test kitaplarıyla dolu, etkinlikler ve imza günleri yetersiz. Bu sene organizatörle olan mailleşmemizi de anlatmıştım, iyileştirilecek dediler ama sonuç gene aynıydı.

Benim burda demek istediğim fuarın fuar gibi olmayışıydı ya da bir İstanbul, Adana veya Bursa’daki TÜYAP tarafından düzenlenenler gibi olmayışı. Yoksa ortam temiz, kimse kimseyi ezmeden rahatça geziyor, sıcak, kitaplarda indirim öyle böyle.

  • Her şeyden önce organizasyon… Fuarın yapılacağı duyuruldu, ancak ortada program yok. Şehirde her yerde tabelalar konulmuş kitap fuarına gider diye, ancak bir programı duyurmadılar. Programın dolu olmamasından kaynaklandığını düşünüyorum.
  • Sonra giriş ücreti. Geçen yıl 5 TL olan ücret bu sene 1 TL’ye indirilmiş. Bazı haber sitelerinde öğrenciler ve öğretmenler ücretsizdir yazıyor ancak ben öğrenci olduğumu belirtmeme rağmen 1 TL verdim. Haberin doğruluğu tartışılır.
  • Yayınevlerine gelirsek…Nerede Can, Yapı Kredi, İletişim, April, Pegasus, Everest, Epsilon, Tübitak, İmge, Ephesus, Martı, İthaki, Arkadaş, Domingo…Sayamıyorum. Gene birkaç yayınevi vardı iyisinden, gerisi de kitapçılardı. Neden bu ilgisizlik? Okurun beklentilerine cevap verememek?
  • İndirim var mıydı peki? Bana kalırsa hiç de esprisi olmayan bir indirim. Genelde kitaplarda %20-%25 arasıydı. Açıkçası ben elimde bir listeyle gittim, ancak hiçbirini almadım. Çünkü elimdeki kitapların internet fiyatlarını da yazmıştım bir kenara, internetten kitap alışverişi yapan birisi olarak. Arada fark çok olduğu için hiçbirini almadım. İnternetten alışveriş yapın daha karlı çıkarsınız. Alışveriş yaptınız mı derseniz, yaptım evet ancak dayanamadığım için ve arada fiyat farkı çok görmediklerimi aldım.
  • Fuar ortamı çok sakindi. Saat 1 sularında oradaydım ve ne çok kalabalık ne de sakindi diyebilirim. Ama cansız bir ortamdı. 
  • Sahaflar hepsinden güzeldi. Ucuza bulabileceğiniz ikinci eller, bunun dışında eski bozuk paralar, kartpostallar, reklam ve film afişleri… Tam bir nostalji alanıydı. Eğer klasiklerden arıyorsanız sahaflara göz atmanızı öneririm. 
  • Bu sene kırtasiye işi azdı. Emin değilim ama bir iki yerin dışında hatırlamıyorum. Test kitaplarıdır, kırtasiye malzemeleridir yoktu. 

Kızdığım şeylerden bir tanesi, kocaman bir afiş asmışlar ve üzerinde de “ünlü yazarların imza günleri” falan yazıyor. Ziyaretçileri yanıltmaya yönelik bir hareket olarak görüyorum. Oraya gelen yazarlara da saygım var elbet, aralarında değerli yazarlarımız da var. Ancak bu diğer yazarların davet edilmesine engel değil. Onu da çağırın ancak örneğin Canan Tan’ı da davet edin. İnsanlar sevdikleri yazarlarla iletişim kurma fırsatı bulsunlar. Fuarın amacı bu değil midir? Sadece ucuza kitap almak üzerine kurulmuş bir fuarı sevemiyorum ben bir türlü.

Kısacası bu kitap fuarı hiç de beklentilerimi karşılamadı. Memnun olanların diğer düzenlenen kitap fuarlarından haberleri olduğunu sanmıyorum. Yorumlarınız çok acımasız diyenler olabilir, ancak hep söylüyorum, istediklerimizi organizasyon şirketiyle konuştuk, ben kandırılmış hissediyorum.

  • Fuara bir daha gidecek miyim? Sanırım gideceğim, çünkü Kitap Ağacı’nın okur buluşmasına katılmayı düşünüyorum.

Ankara’da bu iş neden olmuyor hala anlam verebilmiş değilim. Fuarı gezdiyseniz görüşlerinizi bekliyorum. Fuardan birkaç kareye aşağıdan göz atabilirsiniz.

 Etkinlik Programını indirebilirsiniz; 

ETKİNLİK LİSTESİ

ankara-kitap-fuari

ankara-kitap-fuari (5)

ankara-kitap-fuari (10)

ankara-kitap-fuari (9)

ankara-kitap-fuari (7)

ankara-kitap-fuari (8)
Sahaflar renkli ve güzeldi.

 

 

ankara-kitap-fuari (1)

 

ankara-kitap-fuari (3)

ankara-kitap-fuari (6)

ankara-kitap-fuari (4)
Nihat Genç’in imza günü vardı.

 

ankara-kitap-fuari (2)