İlk Yusuf Atılgan kitabım. Kendisi okumayı çok istediğim yazarlardandı. Aylak Adam ise benim kuzenimin tavsiyesiyle aldığım, insanlar tarafından da yazarın en sevilen kitaplarından bir tanesi.
Aylak Adam, ismi verilmemiş, yalnızca C. diye hitap edilen, kitabın arka kapağından alıntılamam gerekirse “her şeye karşı çıkan”, “karşı olan bir adam”. Kendini insanlardan soyutlayan, hayatına kadınlar giren, onlara bir şeyler hisseden ancak ilişkiyi sıradan insanlardan farklı yaşamak isteyen bir adam. Sevdiği kadınların sıradanlığı ve sıradan istekleri karşısında da bir mutsuz olan bir adam aslında. Hem sevgiyi arıyor, hem de bulduğunda onu kalıplara sokmak istemiyor.
Aylak Adam, aslında yalnızlığın kitabı diyebiliriz. Çünkü C., yaşadığı ülkeye, kültüre, yaşama ayak uyduramayan birisi. Kadınların ve sevginin peşinden gidiyor ancak bu alışılmış kalıplar yine de ona uygun değil, yapamıyor, ayak uyduramıyor bir türlü.
Peki kitabı nasıl buldum? Baktığımda C. ile ortak düşünebildiğim ve kendimi ona yakın gördüğüm birçok nokta var. Yalnızlığa olan düşkünlüğümden bu kitabı seveceksin diyordum kendime ama istediğim gibi de olmadı bir türlü. Kitaptaki yalınlık, süsten kaçış ne kadar hoşuma gitse de bir düzensizlik, bir oradan oraya koşturmacılık vardı ki beni çok kopardı hikayeden diyebilirim. Sonuç olarak ben aradığımı bulamadım, ama birçok insan bulmuş, o yüzden belki de benim göremediğim noktalar vardır diyelim.
Yusuf Atılgan’a bir şans da Anayurt Oteli için vermek istiyorum. O da okumayı istediğim kitaplarından. Belki de aradığım kitap o ne dersiniz?