Necip Fazıl Kısakürek

Necip Fazıl Kısakürek, 26 Mayıs 1904 İstanbul doğumlu Türk şair, yazar ve düşünür.

Varlıklı ve köklü bir ailenin tek oğludur. İlk ve orta öğretimini Amerikan Koleji’nde yapmıştır. Ayrıca Bahriye Mektebi’ne gitmiştir. Kısakürek, Bahriye Mektebi’ni “Ne oldumsa bu mektepte oldum” sözleriyle anlatır. Disiplinli bir okul olan burada; Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi Aksekili, Hamdullah Suphi Tanrıöver gibi Türk edebiyatının önemli isimleri de öğretmen olarak yer alıyordu.

Necip Fazıl Kısakürek‘ten 2 sınıf yukarıda olan Nazım Hikmet Ran’ın da aynı okulda okuduğu, iki ünlü edebiyatçının o zamanlar bile yarıştığı söylenebilir.

20 yaşında iken Sorbon Üniversite’sinde Felsefe bölümünü okumak üzere Paris’e gitti. Döndüğünde birtakım bankalarda memurluk ve müfettişlik görevi yaptı. İlerleyen dönemlerde Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde ve İstanbul’da Güzel Sanatlar Akademisi’nde dersler verdi. Ardından iş hayatına son vererek hayatını kaleminden kazanmaya başladı.

Küçük yaşta yazmaya başladığı şiirleri ders kitaplarında okutulmaya başlandı. Tiyatro eserleri kapalı gişe sahnelendi. Örümcek Ağı ve Kaldırımlar adlı şiir kitaplarıyla adını herkese duyurarak büyük üne kavuştu. Ben ve Ötesi’ni 1932 yılında çıkardı. Genç yaşta bu kadar ünlü olan şair “Üstad” olarak anılmaya başlandı. Necip Fazıl; Yeni Mecmua, Milli Mecmua, Anadolu Hayat, Varlık gibi dergilerde yazmıştır. Ağaç, Büyükdoğu, Borazan hayatının ilerleyen dönemlerinde sık sık kapatılmasına karşın ısrarla yazdığı dergilerdir.

1934 yılında Beyoğlu Ağa Camii’nde vaaz vermekte olan Abdulhakim Arvasi ile tanışması Necip Fazıl Kısakürek’in hayatında önemli bir dönüm noktası olmuştur. Yazar bundan sonra İslami kimliği ile ön plana çıkar. Ancak bu durum şiirlerinin ve düşüncelerinin ders kitaplarından çıkarılmasına neden olur. Kısakürek bu dönemde edebiyatımıza birçok tiyatro eserini kazandırmıştır. Tohum, Bir Adam Yaratmak en çok bilinen tiyatro eserlerindendir.

Büyükdoğu dergisinde yazılarıyla İsmet Paşa ve CHP hükümetini eleştirir. Bu eleştirileriyle hapsi de istenmiştir.

Yazarın sayısız önemli ödülleri vardır. Sabır Taşı oyunuyla CHP Piyes Yarışması’nda birincilik ödülü, Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü (1980), Milli Kültür Vakfı Armağanı (1981), Türkiye Yazarlar Birliği Üstün Hizmet Ödülü (1982) bunlardan birkaçıdır. Şair Türk Edebiyatı Vakfı tarafından verilen Sultan-üş Şuara ( Şairlerin Sultanı ) ünvanınında sahibidir, “Türkçenin Yaşayan En Büyük Şairi” olarak görülmüştür.

Necip Fazıl Kısakürek 25 Mayıs 1983 yılında vefat etti.

Eserlerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz; Cinnet Mustatili, Çile, Bir Adam Yaratmak, Tanrı Kulundan Dinlediklerim, Tohum, Aynadaki Yalan, Babıali, Sosyalizm Komünizm ve İnsanlık, Peygamber Halkası, Hac, İman ve İslam Atlası, Benim Gözümde Menderes, Çöle İnen Nur, Tasavvuf Bahçeleri, Namık Kemal, Reşahat, Sakarya Türküsü, Kaldırımlar, Vatan Haini Değil Büyük Vatan Dostu Vahiduddin.