James Siegel, Raydan Çıkanlar ile tam ortasından yarılan bir hayatı anlatıyor.
Charles her zamanki gibi işe gitmek için eve çıktığında, devamlı olarak bindiği treni kaçırır. Diğer sefere binmek, hayatını geri dönüşü olmayacak bir biçimde değiştirir. Bilet parası olmadığı için trende bir yabancı onun parasını öder. Lucinda ile bu şekilde tanışan ve aralarındaki çekimin oluşmasına engel olamayan Charles, daha sonra treni kaçırdığı güne lanet edecektir. Çünkü hayatı raylarından çıkmış, bambaşka bir yöne gitmektedir.
Charles ve Lucinda başkalarıyla evli, ancak evliliklerinde sorunlar olan kişilerdir. Charles’ın kızı Anna, küçük yaşta diyabetle mücadele etmektedir, hastalık aile ilişkilerini de bir o kadar yıpratmıştır. Lucinda’nın ise eşiyle yaşadığı problemler, onu ailesinden uzaklaştırmıştır.
İlişkileri trendeki yolculuklarından öğlen yemeklerine, barlarda birer içki içmeye ve sonunda köhne bir otel odasına taşınır. Ancak bu otel odasında işler umdukları gibi gitmez. Bir soyguncunun odalarını basması ve tüm paralarını alıp Lucinda’ya tecavüz etmesi yetmezken, soyguncu daha fazlasını istemektedir.
Charles başta soyguncunun istediği ilk parayı verir. Ancak bu işlerin böyle yürümediğini unutan Charles, şantajcının yüz bin dolarlık isteğini nasıl yerine getireceğini düşünmeye başlar. Bu sefer oyunu kuralına göre oynamaya kalksa da sonuçta elinde iş arkadaşının cesedi kalır. İşler daha da karmaşık hale geldiğinde Charles ancak kızı için biriktirdiği parayı vererek bu olaylardan sıyrılır.
Her şey bitti derken Charles, Lucinda’nın kendisine kızım diye gösterdiği resmi bir kartpostalda gördüğünde kafasında soru işaretleri doğar. Lucinda’yı yakın takibe aldığında arkasından nasıl dolaplar çevrildiğini, nasıl bir oyuna kurban gittiğini anlar. Sıra, kızı için biriktirdiği yüz bin doları geri almaya gelir.
Raydan Çıkanlar macera sever okurlar için birebir. Olay örgüsü, anlatım tarzı, ince ayrıntılar sizi daha da bağlıyor kitaba. Charlie’nin ağzından aktarılan olaylar, Charlie’nin yeni bir kimlik yaratmasıyla başka bir yön buluyor. Tansiyonu hep yüksek, hayatta eğer bazı küçük olaylar olmasaydı nasıl bir hayat yaşardık diye sordurtan bir roman. James Siegel’in ikinci kitabı olmasına karşın büyük başarı kaydettiğini de ekleyelim.
Raydan Çıkanlar‘ın filmini de izlemek mümkün. Kitaptaki bazı olayların ve ayrıntıların es geçilmesi nedeniyle, filmde kitapta olduğu gibi heyecan dorukta değil. Bir de bu tip kitap-filmlerde karakter adının değiştirilme sebebine anlam veremiyorum. Vasquez yerine Laroche, Anna yerine Amy olması gibi. Konu olarak da beyazperde de benzer birçok filme rastlayabilirsiniz.