İclal Aydın yıllardır düşündüğü, yazdığı, yazmayı planladığı hikayelere bu kitabında yer vermiş. Hayatın içinden, yanı başımızdaki hayatları bize tüm içtenliğiyle anlatmış.
Bitmiş bir aşkla başlıyor kitap. Çoğumuzun yaşadığı o ayrılık hissini bir kez daha iliklerimize kadar hissettiriyor. Umut, hayal kırıklığı, nefret ve tüm acıya rağmen ayrılığın vermiş olduğu tuhaf rahatlık. Karşısındakinin ayrılık sözcüklerini ona söyletmek için verdiği tüm o acı hisler ve kadının tüm direnişine rağmen yenilip o sözleri söylemesi. Ve her şeyin bitmesi…
Daha sonra bizleri şaşırtarak ilk sevdiği adamı, ilk aşkını babasını anlatıyor İclal Aydın. Babasıyla yaşadığı ayrılık hikayesi gerçekten çok etkileyici. Ankara’ da ihtilal yıllarında küçük bir kız çocuğunun gözünden anlatılan bir ayrılık öyküsü. Yenimahalle semtinde mahalle arkadaşlarıyla diyaloglarına yer veren yazar, zaman zaman bizi gülümsetiyor. Babasından dinlediği son öğütlerden sonra, onu uçakla çok uzaklara gönderiyor …Ve her uçak gördüğünde selam gönderdiği babasına yazdığı etkileyici dizeleri bizlerle paylaşıyor;
…Beni kötü rüyalardan uyandıran sevdiğim ilk adam..
Bir bilsen seni nasıl özledim…
Kar yağıyor şimdi, otuz yaşım bitti,
Kitapların bende, kelebekler gibi kar taneleri,
Kendi yolumda yürürken hiç unutmadım o cümleyi;
Selamını aldım babacığım,
Kin büyütmedim kalbimde….
Küçük kızının gözleri hala senin çiçeklerinde.
Uçak, babama selam söyle!
Uçak, babama selam söyle!
‘’Kırmızı arabanın kırık tekerleği’’ Cem karakterinin buruk hayat öyküsünden bir kesit içeriyor. Bugün ki katı karakterinde etkili olan anne ve babasını, çocukluğunda kötü geçen bir yılbaşından bahsediyor. Ve sürpriz bir sonla yeni bir bölüme başlıyor İclal Aydın.
İki karakterin bir restoranda dertleşmeleriyle başlayan yeni bölümdeki konu yine bir ayrılık hikayesi. Bu sefer arkadaşının acısına ortak olan anlatıcı arkadaşına: ‘’Uzatmayın barışın artık’’ dediğinde karşılaştığı cevap yazının konusunu vurguluyor; ’’Küsmedik, sadece ayrıldık…’’
Ve etkileyici bir çocukluk anısı daha karşılıyor bizi. Buruk bir çocukluk aşkını, ilk aşkı babasına bağlayarak gülümsetiyor İclal Aydın bizi. Sayfayı değiştirdiğinizde ‘’Sevdiğimin Hikayesi’’ karşılıyor sizi. Annesi tarafından terk edilen bir sevgilinin hayat öyküsünü paylaşan yazar, bence gayet güzel bir dil kullanmış. Okurken sıkılmıyorsunuz.
’’Meral Abla büyümüş’’, kitap içerisinde en etkilendiğim bölümlerin başında geliyor. Yıllar sonra mutluluğu yakalayan meral ablanın bölüm sonunda küçük kıza sözleri bu hikayenin bu kitaptaki yerini açıklıyor …
Ve ‘’Zafer’in Hikayesi’’. Kitaptaki son ve en etkileyici bölümlerden bir tanesi. Mutsuz biten bir aşk hikayesi ve İclal Aydın’ın bu kitabı yazarken yaşadığı telaş, Ömer Hayyam’ın dizeleri ile sona eriyor. Sever alırsın karın olur, sevip de alamazsın kara sevdan olur…
Kitabın her bölümüne başlarken düşülen notlar ve kara kalem resimler kitabın içeriğine renk katmış.
Sosyolojiyi, hayattan ve insanlardan kesitler öğrenmeyi seven ve biraz da duygusal bir insansanız Bitmiş Aşklar Emanetçisi’yle keyifli vakit geçireceğinizi düşünüyorum …
İclal Aydın hakkında bilgi edinmek için tıklayınız.
Bu kitaba kitapyurdu.com’dan indirimli fiyata sahip olabilirsiniz
Bitmiş Aşklar Emanetçisiİclal Aydın |