Kurt Seyt ve Shura – Nermin Bezmen

kurt-seyt-ve-shura

Bir kitabı, televizyon sonrası popüleritesi artınca okumaktan aslında hoşlanmıyorum. Bu nedenle Kurt Seyt ve Shura’ya hemen yönelmedim. Ancak geçtiğimiz kış kitapçıda ikinci eline denk gelince merakıma da yenik düşerek edindim.

Kurt Seyt ve Shura, ya da daha Türkçe haliyle Kurt Seyit ve Şura, Nermin Bezmen’in dedesinin gerçek hayat hikayesinden yola çıkarak kaleme almış olduğu, iki kitaptan oluşan tarihi roman serisi. Nermin Bezmen, önce dedesinden dinlemiş olduğu bir aşkın peşinden gitmiş, böylece Rusya’dan Türkiye’ye uzanan bir hikaye çıkmış ortaya.

Kurt Seyt o sıralar Rusya’da bir asker, Shura ise henüz çok çok genç bir kadın. Bir partide tanıştıktan sonra birbirlerini uzun süre unutamazlar. Güzel Shura ve Yakışıklı Seyt mektuplarla birbirlerine tutunuyorlar. Aralarına giren mesafeler ve savaşlar yeniden birleşmelerine engel olmuyor. Rusya’daki Çarlık rejiminin devrilmesiyle birlikte önce Kırım’a sonra da İstanbul’a kaçan aşıkların hikayesi anlatılıyor bu kitapta.

Öncelikle kitabı öncelikle çok büyük hevesle okuduğumu söylemek istiyorum. Hikaye çok güzel başladı. Shura’nın deneyimsizliği, ilk aşkı, Seyt’in Shura uğruna diğer kadınlardan vazgeçişi, iki aşık insanın birbirleri için aileleri dahil her şeyi geride bırakarak kaçışı, tamamen yabancı bir yere giderek orada kendilerine bir hayat kurma çabaları okunmaya değer bir hikaye. En önemlisi bunların çoğunun yaşandığını bilmek ayrı bir heyecan katıyor.

kurt-seyt-shuraPeki hayal kırıklıkları yok muydu? Elbette vardı. Öncelikle yapımcılar bu hikayeyi dizi haline getirirken çok fazla şey değişmiş. Bu nedenle ikisini karşılaştırmak hiç doğru olmaz. Ama beklenti olarak dizideki Kurt Seyt’in Kurtuluş mücadelesinde yer alan bir asker olduğunu düşünürken, aslında gerçekte Rus kimliği nedeniyle aslen Türk de olsa ajan olma düşüncesi nedeniyle orduya alınmadığını görüyoruz. Bu nedenle başlardaki Rusya’daki askerlik anıları dışında aslında hikaye bir kahramanlık hikayesi değil. Daha çok hayatta kalma mücadelesi diyelim. Yine de haksızlık etmek istemiyorum. Tabii bir de hoşuma gitmeyen kısım Kurt Seyt’in çapkın tarafı. Bunu da hikayenin tamamen gerçek olmasına, yani bir erkeğin o kadar sadık olmasının tamamen hayal olmasına bağlıyorum. Shura’ya da çuvaldızı batırmak lazım bu konuda.

Okuduğum şeylerin en güzel yanı gerçeklikle olan ilişkileriydi. Yazar Nermin Bezmen, dedesinin doğduğu topraklara gitmiş, yaşadıkları evleri bulmuş, Shura’yı araştırmış ancak yakınlarına ulaşabilmiş. Kitabın sonunda yer alan resimler çok değerli bu yüzden.

Diziyi izleyip bu kitabı okumaya geldiyseniz sizi bir kenara alalım. Çünkü hayal kırıklıkları yaşarsınız. Ancak bambaşka ve gerçek bir hikaye okumak istiyorsanız Kurt Seyt ve Shura‘ya mutlaka göz atın. Tarihi açıdan araştırılmış, emek verilmiş başarılı bir roman olduğunu inkar etmemek gerek.

Kitabın enerjisi ve temposu başlarda yüksek olsa da sonlarına doğru biraz ağırlaştığını söyleyebilirim. Bu nedenle sonlarına yaklaştıkça benim de okuma isteğim azaldı.

Kurt Seyt ve Shura’nın devamı niteliğinde Kurt Seyt ve Murka adlı bir kitap daha mevcut. Ancak Kurt Seyt’e kızgınlığımdan ve kitabın giderek ağırlaşması yüzünden yakın bir zamanda okumayı düşünmüyorum. Ama hikayeleri genelde yarım bırakmayı sevmem, bu nedenle bir gün devam edeceğim diye umuyorum.